Janusz Palikot pracuje nad otwarciem restauracji „Czarcia Łapa” w Lublinie. Jak mówi sam przedsiębiorca ma w restaurację tchnąć nowego ducha. Wraz z zespołem Alembik Polska realizuje swoje biznesowe marzenia o produkcji wódki pod własnym nazwiskiem oraz budowie sieci lokalnych Alkotek. To przestrzeń spotkań i degustacji, w których wysokogatunkowe trunki rzemieślnicze będą produkowane na miejscu w specjalnych urządzeniach – alembikach.
Czarcia Łapa – Restauracja działała na rynku w Lublinie nieprzerwanie od końca lat 50. XX w. aż do zeszłego roku, kiedy zarządzająca nią spółka One Lewak z powodu pandemii koronawirusa całkowicie zawiesiła działalność gastronomiczną.
Lokal ma wchodzić w skład restauracji z alembikiem do destylacji kraftowych alkoholi opartych na lokalnych recepturach, z chlebem wypiekanym na miejscu. Przez cały rok tętniąca życiem kulturalnym.