1. Otwarta Kuchnia
Specjalność: Kuchnia nowoczesna
„Możemy tylko zdradzić, że jesteśmy szczerzy w tym co robimy. Tworzymy nieoczywiste połączenia. Szukamy nowego w tym co znane. Chcemy, by raz przeżyte doznania zawsze pozostały Twoje. Jak myślisz, kim jesteśmy?
Podstawą naszej sztuki jest zaangażowanie i prosta radość z obcowania z najlepszymi składnikami.”
2. Stół i wół
Specjalność: Wołowina
„Chcemy, aby goście czuli się u nas na prawdę wolni, by zapominali o problemach i rutynie. W naszej kuchni skupiamy się na najszlechetniejszym z mięs – wołowinie. Burgery i steki przygotowujemy na grillu Josper, opalanym węglem drzewnym. Dzięki temu mają niepowtarzalny smak. Idealnym ich uzupełnieniem są nasze lemoniady, radlery i koktajle.”
3. Pelier | Pelier sweets
Specjalność: Śniadania, desery
„Zależało nam na stworzeniu przyjemnego miejsca, w którym nasi goście będą mogli zjeść pyszne śniadanie, lunch lub wpadną na wyjątkowy koktajl.
Cały lokal i wszystkie jego elementy zostały stworzone od podstaw. Znajdziecie u nas ruchome zegary, radia, klatki wiszące przy suficie, wszystkie te elementy zostały zaprojektowane i wykonane przy współpracy z lokalnymi designerami i artystami. Jedne czego nie możecie zobaczyć na pierwszy rzut oka to bajgle. Przez rok pracowaliśmy nad recepturą która sprosta naszym wymaganiom. Odwiedzając nasz lokal o poranku możecie poczuć zapach świeżo upieczonego pieczywa, które wypiekamy dla Was w podziemiach Peliera.”
4. Chisza
Specjalność: Kuchnia ormiańska
„Jeśli chcesz wraz z bliskimi spędzić wspaniały wieczór z różnorodnym, gruzińskim i ormiańskim jedzeniem, nasza restauracja jest odpowiednim miejscem. W naszej restauracji oferowane są pyszne potrawy w urokliwej atmosferze. Nasza kaukaska kuchnia urzeka szczególnie oryginalnymi potrawami. Bądź na bieżąco i odpręż się.”
5. Arte del gusto
Specjalność: Kuchnia włoska
„Jesteśmy szczególną włoską restauracją położoną w centrum Lublina. Przytulne jasne wnetrze a latem takze ogródek pelen zieleni i kwiatów, pozwalaja przeniesc sie w klimaty sródziemnomorskie oraz spróbowania typowych przysmaków kuchni wloskiej. Makarony, miesa, ryby oraz pizza podawana wprost z pieca opalanego drewnem, wszystkie wytwarzane z oryginalnych wloskich produktów daja gwarancje wyjatkowego smaku. Posiadamy własne delikatesy z produktami sprowadzonym z Włoch”
6. 2PIER sushi house
Specjalność: Sushi
„W 2PiEr Sushi House łączymy tradycyjną szkołę Edomae ze współczesnymi trendami kulinarnymi. Lubimy inspirować smakiem, dlatego sięgamy również po produkty regionalne. Oprócz łososia, tuńczyka czy serioli, w naszym menu znajdziecie również m.in.… lubelskiego karpia czy lubelską ricottę.
Nasi kucharze uwielbiają, gdy zajmujecie miejsca przy barze. Mogą wtedy zaprezentować, jak krok po kroku powstaje sushi idealne. Bardzo chętnie rozwieją Wasze wątpliwości, doradzą w wyborze dań lub zaserwują coś specjalnego…”
7. Kardamon
Specjalność: Kuchnia śródziemnomorska
„Otwarta w przedwojennej kamienicy, urzeka niezwykłym wnętrzem i ciepłą, domową atmosferą. By spełnić wszelkie Państwa oczekiwania w restauracji Kardamon gotują tylko najlepsi kucharze, którzy łączą w sobie najwyższe umiejętności sztuki kucharskiej z niezwykłą pasja i miłością do tego co tworzą.”
8. Perłowa pijalnia piwa
Specjalność: Browar, slow food
„Perłowa Pijalnia Piwa stwarza możliwość delektowania się popularnymi piwami oraz odkrywania specjalnych, premierowych gatunków napoju z Browaru Perła, których nie znajdziecie w żadnym innym miejscu.
Kuchnia Perłowej Pijalni Piwa zapewnia niepowtarzalną okazję do celebrowania posiłków i odkrywania ich prawdziwych smaków w połączeniu z piwem. Szef kuchni prezentuje sekrety tradycyjnej kuchni polskiej z elementami nowatorskiej sztuki gotowania. Wykorzystujemy wysokiej jakości, naturalne produkty z małych rodzinnych przedsiębiorstw.Nasze menu zmienia się wraz z porami roku.”
9. Lody z jajem
Specjalność: Lody
„Do tworzenia niezwykłych smaków inspirują nas zapachy i smaki lubelszczyzny i doskonałe produkty pochodzące z naszego ekologicznie czystego regionu-wspaniałe, naturalne mleko i śmietana, bogate w smak i witaminy jaja pochodzące z małych gospodarstw. Pozostałe składniki to w zależności od smaku świeże, aromatyczne owoce i warzywa dojrzewające w słońcu, zioła, piwo, wino, mleka roślinne. Do tego szczypta egzotyki w postaci kawy, orzechów, kokosu, czekolady, przypraw. Wachlarz smaków liczy obecnie kilkadziesiąt wariacji na temat przyjemności – przyjemności smakowania najlepszych lodów w naszym regionie.”
10. Parzona
Specjalność: Kawa, bistro
„ParZona to połączenie kawiarni i bistro. Miejsca wielu pokoleń, gdzie każdy czuje się swobodnie. Nawiązujemy do tradycji picia kawy oraz tradycji spotkań przy kawie. Wraz z lokalnymi artystami, twórcami i designerami wychodzimy poza obszar kawiarni, spotykamy się na zielonych skwerach, placach i ulicach naszego miasta inspirując się nawzajem.
Klimat sprzyja zarówno rozmowom, czytaniu jak i pracy. W powietrzu unosi się dużo dobrej energii i zapach świeżo mielonej kawy, bo kawa to nasza pasja… espresso, americano, cappuccino, flat white, latte, chemex, drip, aeropress oraz wszelkie inne wariacje…”